Hoitomenetelmät

Akupunktiohoidossa käytetään monia menetelmiä. Asianmukaisen koulutuksen saaneen eläinlääkärin tekemänä ne ovat kaikki varsin turvallisia.

Perinteinen, tunnetuin ja edelleen yleisin hoitomenetelmä akupunktiossa on akupunktiopisteiden hoitaminen ohuilla, terävillä neuloilla. Ohjausputken avulla ohuet neulat on usein mahdollista asettaa paikalleen lähes kivuttomasti. Toisaalta neulojen asettamiseen voidaan käyttää muunlaisiakin tekniikoita, erityisesti, mikäli halutaan saada aikaiseksi aivan tietynlainen stimulaatiotapa. Lisästimulaatiota voidaan tarvittaessa antaa esimerkiksi pyörittelemällä tai rapsuttelemalla neulaa.

Toinen klassinen hoitomenetelmä on akupunktiopisteiden lämmittäminen, joko neulan kanssa tai ilman.

Pitkäaikaisemman stimulaation aikaansaamiseksi on myös mahdollista injisoida akupunktiopisteeseen esimerkiksi puudutetta.

Nykyaikaisista menetelmistä tällä hetkellä suosituimpia lienee akupunktiopisteiden laserstimulaatio. Laserhoito tuo uusia jännittäviä mahdollisuuksia akupunktiohoitoon ja helpottaa hyvin kipuherkkien ja hermostuneiden eläinten hoitamista. Erityisesti laserista on ollut iloa monien kissapotilaiden hoidossa. Laserstimulaatio nopeuttaa myös esimerkiksi haavojen paranemista.

Toinen moderni menetelmä on ns. sähköakupunktio, joka soveltuu erityisesti voimakkaaseen kivunlievitykseen sekä joidenkin neurologisten sairauksien hoitoon.

Niille potilaille, jotka selkeästi hyötyvät akupunktiosta, mutta joilla akupunktion vaikutus ei kestä kovin pitkään, harkitaan joskus kultaimplanttien asettamista akupunktiopisteisiin kirurgisesti. Kultaimplanttihoidolla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi lonkkien nivelrikon hoidossa.