13.5.2014

Elli Karamelli

Elli Karamelli

Oma koirani Elli on opettanut minulle todella paljon niin eläinlääkinnästä kuin akupunktiostakin. Harva koira voinee kehuskella olevansa vastuussa omistajansa uran ja ammattitaidon kehityksestä samoissa määrin.

Kiinnostukseni akupunktiota kohtaan ylipäänsä heräsi alunperin juuri Ellin selkävaivojen vuoksi. Elli alkoi ontua viisivuotiaana. Selkeää diagnoosia ei löytynyt, mutta aristus paikantui lannerangan alueelle. Lievä mutta sitkeä oireilu lopetti Ellin aktiivisemman agilityuran, mutta ajan, osteopaatti Maaria Kaiperlan hoidon ja omien akupunktioneulojeni avulla Elli on saatu oireettomaksi. Nykyään Elli on jo 11 vuoden ikäinen, vetreä ja elämänsä kunnossa. Ontumaoireita ei ole ollut vuosiin ollenkaan. Kun katsoo Ellin pörseltämistä kepin perässä, ei ikinä uskoisi, että viisi vuotta sitten kamppailtiin kipuvaivan kanssa.

Vanhemmalla iällä Elliä alkoivat vaivata sitkeät ripulioireet. Huolellisista tutkimuksista huolimatta selkeää syytä oireille ei löytynyt taaskaan. Vain jatkuva tylosiinilääkitys piti oireet kurissa; ilman sitä ripuli alkoi uudelleen muutaman päivän sisällä.

Ellin ripulivaiva ei aluksi vastannut akupunktiohoitoon. Vasta harjoiteltuani pidemmän ajan ja haettuani lisäoppia IVAS-järjestön vuoden pituisesta koulutusohjelmasta, oikeat avaimet vaivaan alkoivat löytyä. Nyt Ellin maha on ollut akupunktion ja ruokavaliomuutoksen avulla priimakunnossa ilman lääkitystä jo puolen vuoden ajan, kun aikaisemmin Elli ei voinut olla ilman tylosiinia yhtä viikkoakaan.

Hauskinta on, että akupunktion ja ruokavalion sivutuotteena myös Ellin nenää vaivannut paikallinen ihosairaus DLE (diskoidi lupus erytematosus) on saatu tältä erää lähes oireettomaksi. Myös turkki kiiltää ja tassujen iho on yllättäen muuttunut pehmeäksi ja hehkeän väriseksi, kuin nuorella koiralla.

Elliä voisikin helposti luulla nykyään nuoreksi likaksi. Vain muutamat harmaat karvat kirsun ympärillä ja kulmakarvoissa paljastavat Ellin todellisen iän…